واریز عیدی 2 میلیون تومانی پزشکیان به حساب این دهک ها | شارژ 700 هزار تومانی کالابرگ این خانوارها

رئیس جمهور با بیان اینکه به ۷ دهک جامعه کالابرگ داده می‌شود، گفت: مشکلاتی وجود دارد، اما یک مقدار تحمل کنیم و دست به دست هم دهیم؛ باور داریم قادر به حل مشکلات هستیم.
1403/12/01 16:30
کد خبر: 63957
واریز عیدی 2 میلیون تومانی پزشکیان به حساب این دهک ها | شارژ 700 هزار تومانی کالابرگ این خانوارها

 مجلس جلسه غیرعلنی با محوریت  بررسی مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم با محوریت رسیدگی به نوسانات ارزی با حضور رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد برگزار کرد.

مسعود پزشکیان بعد از پایان جلسه غیرعلنی مجلس گفت: قدم اول معیشت مردم است که با تصمیماتی که گرفته شده در حال برنامه‌ریزی است و مقام معظم رهبری اجازه دادند نزدیک یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت شود، این اعتبار به کالابرگ تبدیل خواهد شد و به 7 دهک مردم داده می‌شود و این ادامه پیدا می‌کند.

وی افزود: مشکلاتی وجود دارد اما یک مقدار تحمل کنیم و دست به دست هم دهیم؛ باور داریم قادر به حل مشکلات هستیم.

رییس جمهور تاکید کرد: می گویند ما را تحریم کرده و ما را مستاصل می‌کنند ، اما خواب آن را خواهند دید.

وی در پاسخ به این پرسش که سیاست مشخص دولت برای مقابله با تندروی ها و قلدری ها چیست؟ گفت: وقتی ما در داخل با هم و با قدرت باشیم آن ها هر چقدر داد بزنند، به جایی نمی رسند؛ ما به جای اینکه حرف بزنیم، باید عمل کنیم.

رئیس جمهور افزود: ما به جای اینکه در مقابل آن ها حرف بزنیم، باید ثابت کنیم که آن ها خواب عملی شدن توطئه هایی که علیه جامعه، مملکت و ایران ما طراحی می‌کنند را خواهند دید.

وزیر رفاه دولت چهاردهم گفت: زیر ساخت فناوری اطلاعات کالابرگ الکترونیکی فراهم شده و بخشنامه‌های مربوطه در حال ارسال به استان‌ها است.

قبل از ماه رمضان در ۱۰ اسفند اولین نوبت کالابرگ را به ۷ دهک درآمدی می‌دهیم.

به ۳ دهکِ اول به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار و به ۴ دهک‌ بعدی هر نفر ۳۵۰ هزار پرداخت می‌شود تا از ۱۱ قلم کالای منتخب استفاده کنند.

با این حساب یک خانواده 2 نفره در دهک درآمدی 1 تا 3 مبلغ 1 میلیون تومان و خانواده 2 نفره در دهک 4 تا 7 مبلغ 700 هزارتومان بجز یارانه نقدی دولت دریافت خواهند کرد. در واقع در اسفند ماه خانواده 2 نفره در دهک درآمدی 1 تا 3 جمعا مبلغ 1 میلیون و 800 هزارتومان و خانواده 2 نفره در دهک درآمدی 4 تا 7 مبلغ 1 میلیون و 350 هزارتومان یارانه و کالابرگ دریافت خواهند کرد.

سامانه حمایت، امکان استعلام واریزی یارانه را ندارد. برای استعلام دهک یارانه، بررسی وضعیت تعلق گرفتن آن یا اعتراض به قطع یارانه می‌توانید از این سامانه اقدام کنید. وارد سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir شوید و روی گزینه «ورود به سامانه» کلیک کنید. وارد سامانه شوید و اطلاعات درخواستی را وارد و سپس واریز یا واریز نشدن یارانه را مشاهده کنید.

به منظور حمایت از مردم به خصوص دهک‌های مختلف برای ماه مبارک رمضان کالابرگ تا ۱۰ اسفند تعلق می‌گیرد.

در هفته های اخیر، خبرهای پیرامون کالابرگ دگردیسی قابل توجهی پیدا کرده است. وزارت رفاه که پیشتر به تصریح میدری وزیر این وزارتخانه هیچ برنامه ای برای اجرای طرح کالابرگ نداشت، در چرخشی که به نظر می رسد به دلیل شرایط خاص ارزی به وجود آمده است، اعلام کرد که اجرای دو نوبت کالابرگ را در دستورکار قرار داده و یک نوبت را ۱۰ اسفند اجرا خواهد کرد. بر این اساس، برای سه دهک اعتبار ۵۰۰ هزار تومان و برای ۴ دهک اعتبار ۳۵۰ هزار تومان را درنظر گرفته است.

در این زمینه، احمد میدری وزیر کار شامگاه شنبه در حاشیه همایش هفتاد سالگی صنایع شیر ایران در جمع خبرنگاران درباره تخصیص کالابرگ به شهروندان برای ماه مبارک رمضان افزود: زیرساخت فناوری اطلاعات این کار انجام شده و دستورالعمل‌های لازم نوشته شده است.

وی با بیان اینکه بخشنامه‌های این کار در حال ارسال به استان‌هاست، افزود: تا قبل از شروع ماه مبارک رمضان یعنی تا ۱۰ اسفندماه نخستین کالابرگ به مردم ارائه می‌شود.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: کالابرگ به سه دهک اول جامعه به میزان ۵۰۰ هزار تومان و برای بقیه دهک‌ها یعنی دهک های ۳ تا ۷ به مبلغ ۲۵۰ هزار تومان به ازای هر فرد اختصاص می‌یابد.

وی با بیان اینکه کالابرگ به ۷۰ درصد جامعه تعلق می‌گیرد، گفت: ۱۱ قلم کالای اساسی در قالب کالابرگ در فروشگاه‌ها به مردم ارائه خواهد شد.

با مصوبه هیئت وزیران، دولت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای پرداخت کالابرگ برداشت خواهد کرد.

احمدی میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد کالابرگ الکترونیکی گفت: زیر ساخت فناوری اطلاعات فراهم شده و بخشنامه‌های مربوطه در حال ارسال به استانها است، قبل از ماه مبارک رمضان در ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ اولین نوبت کالا برگ الکترونیک را به ۷ دهک درآمدی می‌دهیم.

به گفته وزیر تعاون، کالابرگ الکترونیکی برای ۳ دهک کم دکآمد به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار  و برای دهکهای ۴ تا ۷ هر نفر ۳۵۰ هزار تومان داده می‌شود تا از ۱۱ قلم کالای منتخب استفاده کنند.

حیدری در مورد عیدی بازنشستگان نیز گفت: موانع پرداخت عیدی برداشته شده و مشکلی برای پرداخت عیدی آنها نیست، قبل از عید پرداخت می‌شود و تاریخ دقیق آن را مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی اعلام می‌کند.

اقلام کالابرگ الکترونیک شامل گوشت،‌ مرغ،‌ تخم مرغ، برنج،‌ ماکارونی،‌ روغن،‌ شیر، پنیر، ماست، حبوبات، قندو شکر است.

پیش از این وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به سوالی درباره کالا‌برگ و رسیدنش به مردم قبل از ماه رمضان گفت: در ستاد اقتصاد بر اساس دستور رییس جمهور ۱۵ هزار میلیاردتومان برای اجرای این طرح اختصاص یافته است. 

مجری این طرح وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی است و ما بر اساس این مبلغ برای نهادهای حمایتی و گروه هایی که نزدیک به نهادها می توانیم سبد کالا اختصاص دهیم و فکر می کنم قبل از ماه مبارک رمضان این طرح اجرایی شود. مشمولان این کالا برگ افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی و افراد مشابه آنها است که حدود ۲۵ میلیون نفر را شامل می‌شود.

میدری در پاسخ به این سوال که آیا در دهک‌های در آمدی تغییری ایجاد کرده اید؟ گفت: دهک‌بندی‌ها هر شش ماه یک بار بر اساس داده‌ها تغییر می‌کند، اما این تغییرها خیلی زیاد نیست و جابجایی‌ها نهایتا در حد تغییر یک دهک است. 

او درباره بودجه دولت برای کالا برگ در سال آینده گفت: مبلغی که در دولت تصویب شده و مجلس باید آن را تایید کند ۴۸ هزار میلیارد تومان است.

معاون اول رئیس‌جمهور تصویب‌نامه حمایت معیشتی از هفت دهک پایین درآمدی (۶۰ میلیون نفر) از طریق کالابرگ الکترونیکی را ابلاغ کرد.

تصویب‌نامه مصوب جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱ هیأت وزیران در خصوص «تکلیف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به حمایت معیشتی از هفت دهک پایین درآمدی (شصت میلیون نفر) از طریق کالابرگ الکترونیکی» طی نامه شماره ۱۸۰۹۶۰ در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۴ توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تازگی از برنامه حمایتی دولت در آستانه ماه مبارک رمضان و نوروز بویژه برای دهک های کم درآمد سخن گفته که تا ۱۰ اسفند ماه مرحله نخست آن اجرایی می شود.

به گفته احمد میدری، در این طرح کالابرگ الکترونیک به سه دهک اول جامعه به میزان ۵۰۰ هزار تومان و برای بقیه دهک‌ها یعنی دهک های ۳ تا ۷ به مبلغ ۳۵۰ هزار تومان به ازای هر فرد اختصاص می‌یابد و پیش بینی شده این کالابرگ به ۷۰ درصد جامعه تعلق گیرد و ۱۱ قلم کالای اساسی را در بر گیرد.

آنگونه که وزیر تعاون اعلام کرده، این طرح در دو مرحله یکی پیش از ماه مبارک رمضان و دیگری در آستانه نوروز اجرا می شود و ۶۵ هزار میلیارد تومان برای آن اعتبار در نظر گرفته شده است.

البته باید گفت که حمایت دولت ها از معیشت خانوارها محدود به ایران نیست و در سایر کشورها و حتی در کشورهای توسعه یافته و اقتصادهای پیشرو نیز شیوه های متنوعی از حمایت غذایی و معیشتی دولت ها از خانوارها دیده می شود.

سیستم حمایت معیشتی دولت از شهروندان به سال های دور یعنی دهه ۶۰ و دوران جنگ تحمیلی باز می گشت که خانوارها با پدیده کوپن روبرو بودند؛ این سیستم با ورود به دهه ۷۰ کم کم برچیده شد و به طور کامل از نظام اقتصادی کشور برداشته شد؛ اگرچه بعدها قانون هدفمندی یارانه ها شکل دیگری از حمایت معیشتی را به بودجه دولت وارد کرد اما به مرور و به دلیل افزایش نرخ تورم و تثبیت نرخ یارانه، این کار نیز کارکرد و اثرگذاری خود را در سبد معیشت خانوار از دست داد.

از اواخر دهه نود و با تشدید تحریم های آمریکا علیه نظام بانکی و صادراتی ایران، شرایط برای حمایت از خانوارها در برابر نوسان قیمتی کالاهای مرتبط با سفره مردم نیز دستخوش تغییر شد. در آن زمان و به منظور حفظ قدرت خرید خانوار در خرید کالای اساسی، دولت تلاش کرد با تخصیص نرخ ارز ترجیحی (ارز با قیمتی پایینتر از سطح قیمت بازار) برای واردات این دسته از کالاها یا مواد اولیه برای تولید آنها، شدت تورم این گروه از کالاها را برای خانوار کاهش دهد.

با این اقدام بخشی از درآمدهای ارزی دولت به شکل یارانه برای کالاهای اساسی به واردات اختصاص پیدا می کرد. با این حال انتقادات بسیاری از سوی برخی کارشناسان و سیاست گذاران بر این شیوه حمایت از خانوار مطرح بود چراکه معتقد بودند درجه اصابت یارانه غیرمستقیم به ذی نفع نهایی یعنی خانوار مصرف کننده کالاهای اساسی قابل قبول نبوده و این شیوه باعث می شود سهم قابل توجهی از منابع ارز ترجیحی تخصیص یافته به کالاهای اساسی نصیب واردکنندگان و یا واسطه گران شود و از سوی دیگر یارانه ارزی به واردات در تقابل با رویکرد حمایت از تولید داخل ارزیابی می شد.

در سال ۱۴۰۱ یکی از اولویت های اجرای اصلاحات اقتصادی دولت، اصلاح روش پرداخت ارز ترجیحی به کالای اساسی و تغییر شیوه حمایت خانوار از شکل غیرمستقیم به مستقیم بود. در این سیاست یارانه نقدی به خانوار، جایگزین تخصیص ارز ترجیحی به کالای اساسی شد که افزون بر یارانه‌ای بود که به صورت نقدی پیش از این (یک مرحله سال ۱۳۸۹ و یک بار در سال ۱۳۹۸) پرداخت می شد. تغییر شیوه حمایت از خانوار در سال ۱۴۰۱ باعث متورم شدن اعتبارات تبصره هدفمندی یارانه ها در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ و قوانین بودجه سنواتی شد که قرار بود زیان رفاهی خانوار را از طریق یارانه نقدی جبران کند.

در این شرایط برخی کارشناسان اقتصادی بر این باور بودند فشار معیشتی خانوار از طریق افزایش تورم ناشی از عدم تخصیص ارز ترجیحی به کالای اساسی می تواند سبب تشدید فقر و نابرابری شود و با توجه به اثرپذیری مستقیم کالاهای خوراکی از تورم، این نگرانی وجود داشت که توزیع یارانه به شکل نقدی نمی تواند در بهبود رفاه خانوار کمک کند و چون عدد یارانه نقدی ثابت است، به مرور زمان بار دیگر قدرت خرید مردم کاهش می یابد و اثر یارانه از بین می رود.

در آن زمان بحث جایگزینی یارانه نقدی با یارانه شبه نقدی یا همان کالابرگ الکترونیک مطرح شد و در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ به تصویب رسید اما اجرای آن نزدیک یک سال انجامید زیرا دولت معتقد بود برای این کار باید زیرساخت های فناوری اطلاعاتی خاصی فراهم شود.

از اواخر سال ۱۴۰۱ دولت وقت تصمیم گرفت یارانه نقدی را به صورت اختیاری به شکل کالابرگ الکترونیکی پرداخت کند و در ادامه برای تشویق گروه‌های پایین درآمدی، مشوق‌هایی نیز در نظر گرفته شود؛ یارانه تشویقی کالابرگ الکترونیک ابتدا افراد سه دهک پایین درآمدی و مددجویان نهادهای حمایتی را پوشش می‌داد، اما رفته رفته جامعه هدف گسترش یافت و تا پایان سال ۱۴۰۲ هفت دهک درآمدی تحت پوشش قرار گرفتند.

طرح کالابرگ الکترونیک از دی ماه سال ۱۴۰۱ آغاز شد و تا اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ ادامه داشت؛ در این طرح ۱۱ قلم کالای خوراکی به همراه مقدار هر یک که از نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کالای اساسی تلقی می شد، تعیین شد تا از طریق طرح کالابرگ الکترونیک به دست مصرف کنندگان برسد.

این طرح در ابتدا تنها تبدیل یارانه نقدی به یارانه کالابرگ برای خانوارهای یارانه بگیر بود اما پس از چهار ماه با اعطای یارانه تشویقی، سه دهک درآمدی را هدف قرار داده و به مرور با افزایش تعداد مشمولان و افزایش میزان یارانه تشویقی، تعداد مشارکت‌کننده ها نیز افزایش یافت.

در پایان سال ۱۴۰۲ نیز دولت با اجرای طرح فجرانه ضمن افزایش مبلغ یارانه تشویقی، شرایط استفاده از طرح را نیز آسانتر کرد که درنتیجه این عمل میزان مشارکت تقریباً به ۱۰۰ درصد مشمولان رسید.

سرگرمی روز : میزان همکاری فروشگاهها با طرح کالابرگ الکترونیک در طول زمان اجرا متفاوت بوده به طوری که قبل از شهریور سال ۱۴۰۲ حدود ۶۵ هزار فروشگاه به طرح متصل بودند و از بعد شهریور تا پایان دی ماه همان سال حدود ۱۰۰ هزار فروشگاه و با اجرای طرح فجرانه حدود ۲۰۰ هزار فروشگاه با طرح همکاری می کردند.

از ۲۰۰ هزار فروشگاهی که در این طرح مشارکت داشتند حدود ۸۰ درصد خریدها از فروشگاههای خُرد بوده و ۲۰ درصد از فروشگاههای زنجیره‌ای انجام شده است. همکاری فروشگاهها در طرح یک منفعت دوسویه داشت، از طرفی دسترسی مردم برای مشارکت در طرح آسان تر می شد و از طرفی دیگر فروشگاهها با افزایش تعداد مشتری منتفع می شدند.

با شروع طرح، در انتهای سال ۱۴۰۱ کل خانوارهای یارانه بگیر به میزان یارانه نقدی دریافتی، تحت پوشش طرح کالابرگ قرار گرفتند. خانوارها اختیار داشتند که پیش از زمان دریافت یارانه نقدی ماهیانه، سبد کالای طرح کالابرگ را بدون هیچگونه یارانه تشویقی از فروشگاههای مشخص شده خریداری کنند.

در ادامه با آغاز سال ۱۴۰۲ طرح تغییر شکل اساسی داد. در مدل جدید سه دهک پایین درآمدی و مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی مشمول طرح کالابرگ الکترونیکی قرار گرفتند و برای ترغیب افراد برای مشارکت در طرح، مبلغ ۸۰ هزار تومان اعتبار یارانه تشویقی جهت خرید کالای اساسی علاوه بر یارانه اصلی در نظر گرفته شد. این مرحله به منظور جبران افزایش تورمی قیمت کالای اساسی برای گروه های کم‌درآمد جامعه به اجرا درآمد و تا نیمه مرداد سال ۱۴۰۲ ادامه یافت.

در مرحله بعد یارانه تشویقی برای مشمولین (سه دهک پایین درآمدی) به ۱۲۰ هزار تومان افزایش یافت. به مرور در انتهای شهریورماه سال ۱۴۰۲ جامعه هدف از سه دهک به پنج دهک اول درآمدی افزایش یافت و در نهایت از اواخر مهرماه همان سال به هفت دهک درآمدی رسید.

در حقیقت از مهرماه سال ۱۴۰۲ حدود ۶۰ میلیون نفر مشمول استفاده از طرح کالابرگ الکترونیک بودند. تا قبل از شهریور سال ۱۴۰۲ که جامعه هدف به سه دهک پایین درآمدی محدود شده بود، حدود یک میلیون خانوار در طرح مشارکت می کردند، اما بعد از شهریور ۱۴۰۲ و با گسترده شدن دایره شمول طرح در دو مرحله ۱ تا دهک هفت، حدود سه میلیون خانوار در طرح مشارکت داشتند.

مرحله اول طرح فجرانه از اواخر بهمن ماه سال ۱۴۰۲ به اجرا درآمد که صورت دیگری از طرح کالابرگ الکترونیک بود؛ در این طرح قیمت سبد مبنای طرح کالابرگ الکترونیک برای سال پایه(۱۴۰۱) محاسبه شده و تفاوت آن با قیمت همان سبد در سال ۱۴۰۲ به عنوان یارانه تشویقی به گروههای مشمول (هفت دهک اول درآمدی) پرداخت می شد.

مجموع هزینه خرید سبد مبنا در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۲۳ هزار تومان بود، اما هزینه خرید همان سبد به علت تورم در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته و به حدود ۷۴۳ هزار تومان رسیده است که تفاضل آن با قیمت سال گذشته حدود ۲۲۰ هزار تومان بوده که معادل یارانه تشویقی در نظر گرفته شده در طرح فجرانه است.

به بیان دیگر، افراد هرکدام از کالاهای مشخص شده در بازه قیمتی جدول را انتخاب می‌کردند، مابه‌التفاوت ناشی از تورم در سال جدید را دولت به عنوان یارانه تشویقی تا سقف ۲۲۰ هزار پرداخت می کرد در نتیجه در صورتی که فرد مثال از برنجی با برندی که قیمت آن بیشتر از رقم تعیین شده است، مصرف کند، یارانه تشویقی تا سقف ۳۰ هزار تومان (تفاوت ۱۱۰ هزار تومان و ۸۰ هزار تومان در دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲) پرداخت شده و بقیه مبلغ را فرد باید خود پرداخت می کرد.

طرح فجرانه از ۱۸ بهمن ماه سال ۱۴۰۲ آغاز شد و به دلیل آنکه جذابیت مالی بیشتری نسبت به مدل قبلی کالابرگ برای مصرف کنندگان داشت، میزان مشارکت در طرح کالابرگ را افزایش داد. بر اساس داده های شرکت فارا حدود ۱۷ میلیون سرپرست خانوار در مرحله اول فجرانه شرکت کردند.

طرح کالابرگ را می توان به لحاظ تغییرات در دایره شمول و میزان یارانه تشویقی به سه دوره تقسیم کرد:

مرحله اول قبل از شهریورماه سال ۱۴۰۲ که مشمولان محدود به سه دهک پایین درآمدی و مددجویان نهادهای حمایتی شده بودند.

مرحله دوم در شهریور و مهرماه سال ۱۴۰۲ که دایره مشمولان طرح به ترتیب به پنج و سپس در مهرماه به هفت دهک افزایش یافت؛ ضمن اینکه یارانه تشویقی پیش از این به رقم ۱۲۰ هزار تومان رسیده بود که این مرحله تا نیمه سال ۱۴۰۲ ادامه یافت.

مرحله سوم طرح با عنوان طرح فجرانه از نیمه بهمن ماه سال ۱۴۰۲ آغاز شد که ضمن افزایش یارانه تشویقی به ۲۲۰ هزار تومان شرایط استفاده از طرح را تسهیل کرده بود.

بر اساس گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس به تازگی منتشر کرده است، طرح کالابرگ تا قبل از شهریور سال ۱۴۰۲ که جامعه هدف محدود و میزان یارانه تشویقی نیز کمتر بوده، با توجه به استقبال اندک جامعه هدف، حدود یک هزار میلیارد تومان هزینه داشته است.




کپی لینک کوتاه خبر: https://faalchi.com/d/3gqvon

پربیننده ترین




اخبار داغ